fredag 24. januar 2014

Dårlig ånde?

Har du noen gang våknet og oppdaget at du glemte tannpussen kvelden før? Og kjent plysjen på tennene? Kan du tenke deg hvordan det føles etter en uke uten tannpuss? En måned?
Sånn har hundene våre det. Med et godt lag med plysj på tennene. Etter hvert dannes det tannsten i tykke flak og det kan bli betennelse i tannkjøttet. Ubehandlet kan det gi hunden smerter i munnen, nedsatt luktesans og ødelegge tennenes feste i kjeven.
Her er jeg godt i gang med å fjerne tannsten hos en 4 år gammel hund, og det trengs. Hunden får en lett narkose. Ikke fordi det gjør så vondt, men det er uvante lyder, vibrasjoner og vannsprut som kan gjøre hunden redd. Og det er viktig at den ligger stille så jeg kommer til også på de vanskelige stedene.
Etter at tannstenen er fjernet poleres overflaten av tennene. Belegg og tannsten fester seg ikke så fort på glatte flater. Dessverre er det slik at den prosessen starter med en gang og hos noen hunder er det tydelig belegg allerede etter 3 uker.
Bruk kvalitetsfor og styr unna junkfood for å gi hundene best mulig tannhelse. Noen har nytte av dental-sticks, griseører eller tørrfisk. Men det som utvilsomt gir best effekt, er tannpuss hver dag. Hvis du bruker litt tid og tålmodighet i starten, vil de fleste hunder spille på lag når du kommer med tannbørsten. Prøv å lage det til en kosestund. Det er viktigst å pusse på utsiden av tennene, fordi det som regel er der det er mest belegg. Og husk at det er tenner ganske langt inn i munnen. Puss, puss, så får du en suss......?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar