mandag 10. juni 2013

Avlsstasjon

Strømsås Gård er godkjent som avlsstasjon for hest. Det betyr at vi har anledning til å tappe og sende sæd fra hingst til andre stasjoner, samt motta sæd for inseminasjon fra andre stasjoner.
Fordelen ved å bruke kunstig inseminasjon, er at du ikke behøver å reise langt med hoppe og føll, minsket risiko for smitte og tilgang på flere hingster.
Det kan insemineres med fersk sæd og frossen sæd, drektighetsprosenten er langt høyere ved bruk av fersk sæd. Det er ikke bare konserveringstype som betyr noe for drektighet. Kvaliteten på sæden er viktig, samt hoppas brunst og rett tidspunkt. I tillegg er hoppas kondisjon viktig, og grunnlaget for det legges gjennom lang tid.
Hoppene kommer til stasjonen for kortere eller lengre opphold. Noen kommer kun for undersøkelse og inseminasjon, noen blir hos oss fram til brunsten er over, mens andre blir helt til drektighet er konstatert. Vi har 4 avlshopper oppstallet på helårsbasis og alle fire ble drektige på første forsøk i fjor. I dag ble en av dem inseminert med fjorårets derby-vinner. Da er det bare å krysse fingrene!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar