onsdag 4. desember 2013

Kennelhoste

har vi ikke, men det ryktes at flere hunder har fått med seg sykdommen fra Dogs-for-all utstillingen i Lillestrøm i midten av november. Utstillingen samler hunder fra nesten hele Norge, så det er store muligheter for at det hostes over det ganske land. For de som fremdeles har jakt og vil nyte siste del av denne flotte jakthøsten, kan det bli en nedtur.
Kennelhoste er en smittsom luftveisinfeksjon som kan sammenlignes med det vi kjenner som influensa. Den smitter lett fra hund til hund i form av dråpesmitte. Det vil si at viruset spres når hunden hoster, men også når hundene hilser snute til snute eller drikker av samme vannskål. Vanligvis er det et influensavirus som er synderen, men det finnes også andre virus og bakterier som kan forårsake hosten. Hvorvidt hunden blir syk eller ikke avhenger av viruset, av hundens immunforsvar og vaksinasjonsstatus og generelle almenntilstand. Noen hunder viser overhodet ingen symptomer, andre hoster lett, mens noen blir syke med en stygg hoste. Sykdommen går som regel over uten behandling, men du bør behandle hunden din slik du gjør med deg selv når du er syk. Godt under dyna med andre ord. Det er veldig viktig at de hundene som får symptomer, får tilstrekkelig lang pause fra trening og arbeid. For noen hunder kan det dreie seg om 2-3 uker. Man risikerer komplikasjoner i hjerte og lunger hvis hundene blir belastet for tidlig.
Forebygging består i årlig vaksinasjon. Den bør utføres om sommeren slik at hunden har best mulig beskyttelse når trening og jakt tar til for fullt om høsten. I tillegg kan man være litt forsiktig når man deltar på store hundeansamlinger. Det er for eksempel ikke nødvendig å hilse på alle fremmede hunder. Og vannskålen deler vi ikke med noen andre. Hvis du har mistanke om at hunden din er syk, så hold den vekk fra andre hunder. Prosit!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar