lørdag 21. september 2019

Rypejakt på den første snøen


To venner på et par dagers rypejakt. Vi starter på mandagskvelden med middag, litt rødvin og goood prat. Baconfrokost kl 7 neste morgen kurerer gruff.
Når vi kommer ut i terrenget møter vi noen som allerede holder på å slakte en ren, og litt lengre bort går en stor flokk. Vi holder hundene i bånd litt lenger enn vi hadde tenkt og dveler ved synet av flokken.
Fint jaktvær, men det blir nok ikke noen lang lunsj. Det er allerede jaktet en uke i terrenget, og været er ustabilt med en litt sur vind. Vi finner litt færre ryper enn forventet, de sitter litt spredt og er slett ikke så lette å finne. 
Vi har ambisjoner om å gjøre alt rett med bikkjene i dag, så de går med en line på slep. Den ene markerer fugl, følger så på fot før hun springer lynraskt ned i vinden for å stoppe fuglen. For kort, det blir støkk og hunden er allerede i farta. Bakkbakk hører vi, og hønemor strekker hals før hun tar til vingene sammen med to kyllinger. Bikkja har ørene midt oppå hodet, skuddet går og hun får tak i fuglen nesten før den treffer bakken. Ikke akkurat etter boka...Jakthund dette, sier jaktkameraten min og jeg må le. Men hun er god og etterpå får vi til 2 fellinger til etter flott forarbeid og anker i enden av lina når rypa går i bakken. 
Neste dag er det hvitt når vi våkner. Det sludder og blåser og jaktlysten er lik null. Vi pakker ut av hytta og sjekker Yr med jevne mellomrom. Det skal være opphold og litt sol kl 11. Feil! Men da er vi allerede i terrenget, så vi lar det stå til. Det er dårlig sikt, så jeg går med bøyd hode og ser mye på gps'en. Og der; pointeren har stand. Griper lina, ber om reis og ser at skuddholdet blir litt langt. I dag er andre lukter gjemt under snøen, vinden bærer rypelukta langt og fryser hunden på god avstand. Unghunden får prøve seg. Hun hadde et flott fuglearbeid i går, men rypa berget seg bak bjørk og høy vier. Motivasjonen er på topp hos henne nå og hun krysser fint foran oss. Frampå en brink, i siluett, får jeg se henne: stilfull stand som blir intens når jeg nærmer meg. Enden av lina, kontrollert reis, opp med fugl, velretta skudd og fugl i bakken mens unghunden sitter foran meg. Vi venter litt, så får hun fram og påvise rypa som vi plukker opp og legger i sekken sammen. Særs vellykka. 

Jeg har opplevd det før; at fuglen trykker godt og gir fine jaktsituasjoner den første dagen det er snø. Dette gjelder ikke minst på skogen, så det er absolutt en dag det er fint å kunne prioritere jakt

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar