fredag 2. august 2013

Rypetaksering

Vi har allerede tjuvstartet høstsesongen i treningsterrenget i Alvdal i juli og er godt i gang med treningen på fjellet. I morgen starter fase 2 og første mål nemlig rypetakseringen. Det er kjempespennende å se hvordan rypebestanden er og hvordan hundene funker.
For dere som ikke kjenner til det, er rypetaksering et grunnlag for forvaltning av rypebestanden. I våre områder har denne takseringen vært gjennomført årlig i 10-15 år. Stadig flere grunneiere ser nytten av dette og sørger for å få terrengene sine taksert. Takseringene gjennomføres av skolerte takseringsmannskaper med skolerte hunder. Terrenget gjennomsøkes langs linjer som følges slavisk. Funn av fugl noteres med koordinater. Dataene sendes til Høyskolen på Evenstad hvor blant annet bestandstetthet og kyllingproduksjon beregnes. Tallene hjelper grunneiere å forvalte jakta.
Det skal benyttes erfarne, voksne og dresserte jakthunder. For disse hundene er det veldig god trening før jaktprøvene og jakta, når det er båndtvang ellers. Unghunder og hunder under opplæring er ikke egnet til jobben, og det er heller ikke så bra treningsmessig for disse hundene. Man må nemlig følge linja hele tiden og kan ikke avbryte eller gå andre veier for å følge opp hunden.
Mere info om taksering finnes på http://www.hihm.no/Evenstadviltsenter.
Nå er snippsekken pakket, GPS og kart klart og to ivrige hannhunder plukket ut til å være med. Værutsiktene er ikke verst hvis vi starter tidlig. Gleder meg.   

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar