søndag 24. juni 2018

Fem fine frøkner

Et eventyr startet med jæmthundtispa Trolla. Hun kom til meg da hun var 18 måneder gammel, etter en litt brogete oppvekst. Jeg ga henne tillit og sjansen til å vise hva hun kunne. Og hun ga tilbake i bøtter og spann. Hun lærte meg hva det vil si å jakte elg med løshund og ga meg store møter med elg i skogen. Sammen klarte vi jakthundchampionat og tittelen beste løshundtispe i Østerdalen Elghundklubb. Som avlstispe ga hun enda mere: tre championer i første kullet. Foreløpig en i andre kullet, pluss flere førstepremiehunder. Ett-åringene i tredje kullet tegner bra.
Eventyret fortsatte med hennes datter Tiki som jeg beholdt selv. Enda bedre resultater på jakt og jaktprøver enn sin mor. Også hun fikk tittelen beste løshundtispe i Østerdalen Elghundklubb. En champion og flere førstepremier før fylte to år, samt beste unghund i elghundklubben i første kullet hennes. Kunne eventyret fortsette? Jeg parret Tiki med sønnen til hannhunden vi brukte første gang. Hun fikk ti flotte valper. Tiki er en super mor og taklet det uten problemer, og valpene utviklet seg veldig fint. Nå drøyt fire måneder etter fødselen, er det fortsatt fem tisper igjen her.
Noen oppdrettere gir bort de de ikke får solgt, eller omplasserer dem til hvemsomhelst, eller avliver dem. Jeg har alltid tatt ansvar for  valpene jeg har oppdrettet, og har ofte hatt valper lenge etter at de er leveringsklare. Men fem kan jo være en utfordring. Da er det bare å bite tenna sammen og gå på oppgaven. Det skal trenes ferdigheter, det skal trenes fysikk i terreng, det skal sosialiseres og det skal preges på folk. 
Vi har "hjernevasket" på innkalling, tidlig og sent. Vi har trent sitt og gå pent i bånd, mye er gjort med alle sammen samtidig.


Og gi har vært på utallige turer i skog og mark, krysset bekker i vårflommen, badet i sommervarmen, besøkt venner og gårdsbruk på Tynset, og nå skal vi snart på utstilling med hele gjengen. Det er en unik sjanse å få jobbe med så mange valper fra et kull, og se hvordan de som har helt likt utgangspunkt, utvikler seg. Og det ser ut som det å vokse opp i flokk, gjør dem trygge og modige. Hvis en søster stusser på noe, kommer straks hele gjengen og hiver seg på. 
De loser på hest og ku og katt og døde kalver, og på hverandre og noen ganger på meg. Vi elsker hverandre, men det hender at når jeg legger meg sent om kvelden, så drømmer jeg om jæmthundvalper som hopper og herjer rundt meg i senga.
Og snipp snapp snute.....

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar