tirsdag 12. januar 2021

Alfa får valper - femte uka

Vi går inn i juleuka, og valpene er passert 4 uker. Vi har fast rutine med uteliv tre ganger om dagen. 
Det er lite snø og ikke så kaldt, så det er fint å være ute. Valpene tør mere for hver tur ut.
Jeg driver å utfordrer lyd-sensitiviteten til valpene litt; noen ganger kan det jo være litt stille i Strømsåsen. (Joda, vi setter pris på det og). Radioen i vinduet er del av det: Alfa og jeg får mer enn stor nok dose julemusikk.
I full gang med spising av oppbløtt tørrfor, i tillegg til morsmelka. Alle er flinke og spiser, og det tar aldri lang tid før skåla er tom.
Denne krabaten lurte seg til en julefilm og imponerte meg. Helt trygg og rolig første gang vekk fra mor og søsken.
Litt undersøking, litt lek, litt kos og litt soving. Nå kaller vi han bare for tv-gutten.
Hyggelig besøk av oppdretteren: han ser fornøyd ut. Her med den ene tispe-valpen. Henne kaller vi lille-Alfa. Hun ser ut som sin mor og er nok den tøffeste i kullet. 
Mere julebesøk: Kristoffer og Anne-Sofie savner nok Alfa litt. Og koser seg veldig med å følge valpenes utvikling. De på sin side er begeistret for oppmerksomheten.
Og Kristoffer sine foreldre får sitt første møte med en følgesvenn for mange år fremover. 

fredag 8. januar 2021

Alfa får valper - fjerde uka

Kraftig økende aktivitetsnivå hos valpene nå. De titter stadig over kanten på kassa. Og inni kassa "jogger" de rundt, stadig stødigere på beina.
På tide å øke bevegelsesmulighetene og jeg flytter kullet fra valpekassa på kjøkkenet ut i egen avdeling i gangen.
Her har valpene liggeplass inni et hundebur: så blir de vant til det også. Og så har de en tumleplass utenfor. 
Alfa og jeg har holdt valpekassa ren og valpene går nå instinktivt ut fra liggeplassen sin når de skal gjøre fra seg. 
Alfa får en egen plass hvor hun kan være i fred hvis hun vil. Hun trenger litt tid på å venne seg til det nye opplegget. Valpene finner seg til rette tvert.
Tilveksten har vært bra, men nå begynner valpene å vise stor interesse for mors mat. I slutten av uka starter jeg å gi dem fast føde. Jeg gir Purina Pro Plan puppy large breed athletic oppbløtt, i små mengder i starten. Det sklir ned på høykant.
Vi er veldig glade for besøk. Det bidrar til viktig preging av valpene på forskjellige mennesker. Her er familien til Bilo (ung sønn av Mercy) på besøk og koser seg med valpene. 
Mercy er også med. Jeg lar kun husets egne hunder få ha kontakt med Alfa og valpene; fast rutine for smittevern. Fire dager etter dette bildet ble tatt, fødte Mercy sine egne valper.
Alfas eiere er på besøk igjen. De skal beholde en valp. Nå har de med seg familiemedlemmer som også skal ha en valp. Det er ikke lett å velge seg en favoritt: valpene er jevne og fine. Men de koser seg alle sammen.
Snart jul og nesten grønne plener: klart valpene skal ut.

tirsdag 5. januar 2021

Nytt år, nye muligheter: kurstilbud vinteren 2021

Jaktsesongen er over for de aller fleste. Vi som er ekstra ivrige, begynner å planlegge neste jaktsesong med en gang. Og jakta blir uten tvil bedre med en hund som er godt forberedt. Uttrykket "easy come, easy go" stemmer i aller høyeste grad når det gjelder hundetrening, så det er bare å sette igang å etablere gode nye vaner. Eller kanskje du har en unghund, et nytt håp som skal skoleres? Eller bare ønsker en hund som fungerer bedre i hverdagen? 
Jeg har leid plass i ridehallen i Alvdal i vinter for å komme i gang med treningen tidlig. Det er godt å være innendørs nå som det er kaldt og snø, og ridehallen er et fantastisk sted å trene. 
Covid-19 situasjonen gir oss begrensninger, men hallen er stor nok til at vi kan holde god avstand til hverandre når vi trener. 
PÅMELDING SMS 91105898 ELLER PÅ MESSENGER TIL MARIANNE STEENLAND 
Vi starter med Drop-in trening tirsdag 5.1, 12.1, 2.2 og 2.3 fra klokken 20-21. Dette blir en kvelder for miljøtrening og sosialisering hvor hver trener på det de ønsker. Det blir ingen direkte instruksjon, men veiledning og ledelse av Marianne Steenland. Det betales kr 75.- som andel av hall-leie. På grunn av covid-restriksjonene må jeg ha påmelding dagen før  og det kan hende at det blir to grupper av en halvtime hver (pris da kr. 50.-)
Neste post på programmet er apport-kurs med apport av fugl og apport-bevis som mål.
Vi starter med teori-gjennomgang og praktiske øvelser i ridehallen i Alvdal tirsdag 12.1 kl 19.00. Kurset går over 6 ganger og vil bli tilpasset deltagernes progresjon. 
Det egner seg for deg som ønsker en stødig apportør og som er villig til å bruke de neste to månedene på apport-trening som hovedaktivitet med hunden.  
Hunden må ha gjennomført grunndressur-trening i forkant slik at øvelsene sitt, kom og gå pent virker bra. Vi starter kurset med en gjennomgang av disse øvelsene.
Pris kr 2000.-
Neste post på programmet er innkallings-kurs. En hund som får springe løs  er en lykkelig hund; fysisk og mentalt. En fungerende innkallings-kommando er en forutsetning for å ha løs hund. Jeg har også spesielt fokus på god innlæring av innkalling for elghunder som jakter løs. De skal kunne kalles inn fra søk og los langt ute, for å fungere optimalt som jakthund. Det gir også gode poeng på jaktprøve. Dessuten kan det være positivt for anseelsen til jakt med hund om vi klarer å avslutte jakta når vi vil. 
Innlæring av en god innkalling er en lang prosess; vi starter i ridehallen på Alvdal tirsdag 19.1 kl 19.00 og jobber sammen 4 kvelder totalt. Du må være villig til å legge arbeid i trening hjemme mellom slagene.
Pris kr 1200.- 
16 februar kl 18.30 starter dressur-kurs, også dette i ridehallen i Alvdal. Her blir det fokus på innlæring og kommunikasjon, og vi driller de viktigste grunnøvelsene. Mål er å få en fornøyd hund som kan ta kommandoer, fungere i hverdagen og er godt rustet til å starte jakthund-dressuren. 
Kurset går over 6 kvelder og koster kr. 2000.-
Det blir  valpekurs i slutten av februar; mere om dette senere.
Etter påske blir det nye kurs-serier og drop-in treninger, da utendørs. Blant annet planlegger jeg i samarbeid med Østerdal Fuglehundklubb dressur-kurs og klubbkvelder etter påske. Men det tar vi også mere om senere
Jeg gleder meg til å komme igang med treningene og bli kjent med hundene deres. Vel møtt😀







mandag 4. januar 2021

Alfa får valper - tredje uka

Uke tre og det er ro og harmoni i valpekassa. Det viser at valpene har det godt og er fornøyde. Det samme med mor. Allikevel er det viktig å følge med på tilveksten; både når det gjelder vekt, fasong og grad av væskebalanse. Med 8 valper er det ingen selvfølge at mor klarer å fø alle. Alfa gjør det foreløpig. 
"Setter-style" liggestilling er inntatt. Det er godt og varmt i valpekassa og varmelampa er fortsatt på.
Alfa har vært flink til å holde ren kassa, her hjelper jeg til og skifter underlag og vasker. Bruker grønnsåpe. Valpene får sin første smak på verden utenfor.
I uke tre skjer det mye; både endring i sanser og bevegelse. De begynner og se og høre. Styrken i kroppene utvikles for hver dag, og de begynner å få kontroll på kroppen. Og interessen for verden utenfor vekkes
Vi jobber aktivt med håndtering og sosialisering av valpene nå. Det har stor betydning hvordan dette gjøres: Sanna her har vært med på flere valpekull og vet hvordan. Fint å se kontakt, tillitt og forståelse våkne hos begge parter.

lørdag 2. januar 2021

Nytt år nye muligheter

2020 har ikke vært lett for meg heller. Men samtidig har det inneholdt opplevelser og prestasjoner som ikke er lett å toppe. Og det gir meg inspirasjon til å rette blikket fremover.
Jeg tror ikke det kommer til å bli mye lettere, men all god respons og gode tilbakemeldinger i året som har gått, gir motivasjon til å utforske nye muligheter.
Hundepensjonatet, særlig sommermånedene, er bærebjelken på gården. I perioden 13-17 mars ble alle sommerens opphold avbestilt og det gikk mot en sommer med minimal omsetning. Da var jeg glad for at det er flere ben å stå på og at det ved årets slutt bare er 10% svikt i totalomsetning. 
Året startet med et kull gordonsettere for kennel Junkeren, så fikk jeg inn et kull 3 uker gamle blandingsvalper og midt på sommeren fikk jeg et stort kull for kennel Hødgebrotet. Ved årsskiftet ligger 8 herlige valper for kennel Uggelia her, og hvis alt går som det skal, kommer det inn en drektig gordonsetter-tispe i februar.
Aktiviteten i min kennel Hallingnatten holder seg bra, og mange aktive valpekjøpere forteller at de har stor glede av sine hunder. Nye valper har det også blitt: Gråelghundtispa NJBCH Hallingnattens Gull fikk en valp igjen,  mens ES NUCH Sørhaugliens Mercy fikk 9 valper rett før jul. Senere i vinter planlegger jeg kull på den 3 år gamle pointer-tispa NUCH Hallingnattens Margaux. Og så blir det kanskje flere elghundvalper.
Jeg har hatt jevnt med hunder til trening gjennom året, og lykkes godt med det. Og så har jeg hatt mye større aktivitet med kurser, individuelle treninger og samlinger. 
Alt dette er ressurskrevende oppgaver, men oppgaver som jeg brenner for og trives godt med. Mange gode tilbakemeldinger gleder enormt og gir inspirasjon til å stå på videre. 
Så da kan jeg se fram til en vinter med flere valpekull, flere hunder i trening og en serie med kurs i ridehallen på Alvdal. Det vil også bli dømming og starting på jaktprøver, og hyppigere deling av opplevelser og erfaringer på bloggen. 
Tusen takk til alle som har vært her på besøk, og til alle som deler opplevelser med hundene sine med meg: jeg setter stor pris på det. Velkommen til gårdens tilbud i 2021 enten det er på kurs eller trening, til oppstalling eller veterinærbesøk, for å handle valp eller hundefor  eller bare for å slå av en prat.