onsdag 14. desember 2016

Bedre med enn mot

For en tid tilbake hadde jeg besøk av en ung drever-bordercollie blandingshund. Familien hadde fått ham tilfeldig og ønsket seg egentlig ikke noen jakthund, men mer en turkamerat. Og de hadde ikke lagt merkelig noen spesiell viltinteresse hos ham. Men etter min erfaring er det mye jaktlyst i drevere, så jeg holdt ham i bånd. 
Siste dagen gikk vi rett på et ferskt elgspor, og det synes han var superinteressant. Han spora som et skudd og synes det var veldig moro. 
Med både jaktegenskaper fra drever og dresserbarheten fra border collie, ligger mye til rette for å få en god sporhund. Så da han ble hentet, snakket vi mye om trening med grunndressur og spor, og kanskje muligheten til å trene ettersøk. Når en først har fått en jakthund, er det bedre å jobbe med instinktene og utnytte det til noe positivt, enn å jobbe mot dem ved å prøve å undertrykke dem. Det vil helt sikkert gi et bedre liv for hunden og være morsommere for eiere. 
Sporene var satt av to elgokser som hadde lekt kongen på haugen om natta.
Og der var den ene, gitt.









mandag 12. desember 2016

De beste hundene kommer fra Østerdalen

I siste utgaven av bladet Elghunden, gratulerer lederen årets mestere;
Ungdomsmester bandhund Ole Østvang og Saga (Tynset)
Norgesmester løshund Bjønnlosens Draco (Rendalen) og Kjetil Skjærbekk, og nummer to Tåle av Kvernenget (Tylldalen). 
Nordiske mester løshund Eivind Haugseth og Eraansion Robin. 
Med det skulle det være godt dokumentert at de beste elghundene (og hundeførerne) kommer fra Østerdalen! Grattis!

torsdag 8. desember 2016

Vårkåte?

I dag satt orrhanene i tretoppene og lagde litt av et leven. Vinden var mild, snøen bløt og bikkjene lykkelige.
Da vi kom opp på fjellet møtte vi nordavinden som hadde regn med seg. Det er lenge til våren!

tirsdag 6. desember 2016

Vi fant ikke fugl i dag


dag fant vi ikke fugl. 40 ryper i samme terreng sist, ingen i dag. Sånn er det på fjellet vinterstid.
Som mangeårig jaltprøvearrangør, har jeg ofte måttet høre jaktprøvedeltagere klage over rypebestanden i terrengene. Og tenker som regel at de er folk som ikke har vært ute en vinterdag før. Det er noe annet på fjellet enn med utsatt fugl på et jorde.
Men dagen er langt fra bortkastet. Vi har hatt en superfin dag og det har vært nyttig for hundene. De har fått trent kondisjon og samlet enda mere erfaring med det å gå i fjellet vinterstid: føre, biotopene, vitring, spor etter fugl, kontakt med oss, jobbe med makker og mye mer. Takk for turen, vi holder stø kurs mot målet!

Stor aktivitet i kennel Hallingnatten

Det er stor aktivitet i kennelen ved inngangen til 2017: 
Jæmthunden NJ (L)CH Trollbergets Daisy er drektig med NJ(L)CH Bjønnlosens Draco og valpene ventes lille julaften.
Grå elghund NJ (B) CH Hr-Gåte vil bli paret med Kleivadalens Br Bajas Baloo medio desember.
Engelsk setter Hugulias Chablis (årets hund i ØFHK 2014) vil bli paret med Hågakollens Barolo i januar.
Pointer NUCH Vakkerdalens Majesty (elitehund i NPK) vil bli paret med Jutevatnets Gavas i januar. 
Mer info om parringene vil komme etterhvert.

mandag 5. desember 2016

På tide å avslutte elgjakta

  
Da andre perioden av elgjakta startet, hadde vi en kalv igjen på kvota og gledet oss til å la unghundene få prøve seg. Omtrent samtidig kom snøen, i store mengder. Et påfølgende mildvær gjorde ikke annen endring på føret enn å legge på et lite islag under den nye snøen som fulgte. Forsiktig testing viste at det ikke var forhold for uerfarne unghunder så de måtte stå. Mer erfarne gråhunder måtte også gi tapt, så det ble Tikis jobb igjen. Hun er en voksen jæmthundtispe som hadde fungert fint i jakta hittil. På det tunge snøføret ga hun oss flere fine loser på kolle med kalv og mange sjanser til innpåstilling i løpet av november. Men snøtunge trær gjorde det veldig vanskelig å få gode skuddsjanser.
Denne siste jaktdagen treffes vi som vanlig til morgenkaffe og planlegging. Nå gir vi opp løshundjakt og prøver oss med en beskjeden postrekke. Vi hadde elgkontakt dagen før og et godt utgangspunkt for hvor vi skal starte.
Bjørn er motivert og spenner på seg truger og tar med seg champion tispa Saga i bånd. Hun er på hugget i dag og gjør en flott jobb, selv om det til tider bare er nesa som stikker opp over snøen. Vi venter i andre enden og det er spennende å følge meldingene på jaktradioen. Etterhvert får vi beskjed om at Saga har funnet elgen og sendt den i vei mot oss.
Det er helt nytt med postering for meg, og utålmodig er jeg også. Da elgen nærmer seg blir jeg ivrig og vil på en bedre plass. Forlat aldri din post! Med snø opp til midt på låret snur jeg tilbake. Snødrevet er til tider så tett at jeg må snu meg bort. 
Ny melding, elgene nærmer seg og spenningen stiger. Men så dukker Bjørn og Saga opp. Elgen har passert mellom våre to poster! Ny melding; Harald er på vei mot oss, uten truger i en meter snø!, og har gått på en ny elg. Denne kommer mot postrekka, men får nok været av oss og snur. Ingen vits i å gå etter den, det er en enslig elg uten kalv.
Vi har jakta med båndhund og med løshund, og i alt fra stille, varme høstdager til nærmest snøstorm og alt har hatt sin sjarm. Nå er det på tide og avslutte for i år. Og jeg tar med Tiki sørover for å starte på jaktprøve på barmark. Men det er en annen historie. 


torsdag 1. desember 2016

Buvær

Dette er årstiden for buvær; når man ikke burde stikke nesa si utenfor bua. Og når jeg sitter foran peisen og ser ut på slike dager, blir dørstokkmila ekstra lang. Men ofte har jeg opplevd at når jeg bare kommer ut, er det mye bedre enn antatt.
I dag så det slik ut når vi startet turen, og Anne Mette sa at det var "gravdegnedvær". Med for lite snø til å grave seg ned...Etter en times tid så det sånn ut:
Og hundene jobbet og rypene trykket. Vi hadde ca 40 ryper på vingene fordelt på 8 stander på tre og en halv time. Jammen bra vi ikke ble skremt av litt buvær.
Jentene (Vakkerdalens Majesty og Sørhaugliens Mercy) jobber bra sammen.

fredag 25. november 2016

Rypejakt for viderekommende


Det er september som regnes som måneden for rypejakt. Da er det fine dager, god vitring og rypene trykker godt. Rypa anses som for skjær og vanskelig i oktober og senere. Men novemberjakta byr på mange spennede utfordringer for erfarne hunder og jegere. Vi fikk mange fine jaktsituasjoner på rype med pointer Hallingnattens Go og vorsteher Rugdelias Ayla i dag. Det ble ingen i sekken, men jeg er fornøyd med trofeet jeg fikk.

torsdag 24. november 2016

Ikke gal, bare glad


Når den første snøen kommer, pleier jeg å si at det er skiføre for spesielt interesserte. Det er fare for å ripe opp skiene på stein og for å bli hengende fast med skiene i einerkjerra. Og det er lett å bli lurt av rypa. Men vi som er spesielt interesserte, må ut allikevel. 
I år kom det tidlig plutselige masse snø. Som har blitt liggende. På fjellet er det nå tungt føre, både for folk og dyr, med løs snø som rekker til midt på leggen. Og jeg har tenkt at nå er det ikke lenger forhold for spesielt interesserte, men for de halv-gale.
Men fjellet lokker og da Mercy begynte å tygge på skoene mine, skjønte jeg at det ikke var noen vei utenom. Det ble en ettermiddagstur og med en gang jeg fikk skiene på beina kjente jeg meg lett og glad. Lyset og snøen og fjellet og lufta og utsikten. Jeg kjenner meg ikke gal, bare glad. Prøve en tur så får du se.

tirsdag 22. november 2016

Trolla venter valper med norgesmester Bjønnlosens Draco

Den 22 oktober ble Trolla paret med Draco. Hun er konstatert drektig og vi er et steg nærmere valper på lille julaften. Dette blir Trollas siste kull og valpekjøpere må være over middels interessert i hund generelt, gode jakt- og prøvehunder spesielt. Etter planen blir det en tispevalp igjen hos meg.
SE30260/2010 Trollbergets Daisy er jaktchampion løs og har excellent på utstilling. Hun er en spesiell tispe med utmerket gemytt og samarbeidsvilje, stor jaktlyst, viltfinnerevne og evne til å stille elg.
Trolla har allerede satt tydelige spor etter seg i avlen. I hennes første kull med Jønsesgårdens Tyson har halvparten stilt på prøve og alle har fått førstepremie:
Hallingnattens Panto har kvalifisert seg til jaktchampionat som løshund og ble nr to på årets Gauldalsprøve, kun slått med 0,5 poeng.
Hallingnattens Mira er også kvalifisert til jaktchampionat løs, ble nr 5 på Gauldalsprøva i år, og i tillegg prøvens beste hund med over 90 poeng. Mira fikk sin første førstepremie 13 måneder gammel. Hun er også utstillingscampion.
Hallingnattens Tiki har førstepremie som løshund fra i fjor, ble meldt på to-dagersprøve i begynnelsen av oktober og venter på å få vist hva hun kan. På jakta i år har hun overbevist.
Hallingnattens Mike og Stitch fungerte begge på jakt allerede som ett-åringer, men er ikke stilt på prøve. Den siste tispa har jeg mistet kontakten med.
Trollas neste kull er med Loshundens IB-Boss og ble født i april 2015:
Hallingnattens Jack er foreløpig den eneste som har stilt og har førstepremie som løshund i Sverige. Men jeg har fått flotte tilbakemeldinger på flere av dem, både på jakt og utstilling, så her vil det nok skje mer. Snødybden i vårt område nå legger litt demper på utviklinga. 

Trolla har en flott stamtavle med svenske jaktchampioner i alle ledd. Hennes mor bærer genene fra den gode, svenske avlstispa Ælghimlens Rajsa. Trolla har altså valper med både Tyson og Boss, og i tillegg har hennes datter etter Tyson et kull etter Boss. Jeg tar ikke mye feil når jeg påstår at det er overvekt av lovende jakthunder i alle kullene. Valget av Bjønnlosens Draco som ny partner, følger opp tidligere avlsstrategi. Draco er sønn av Boss og Kråkmons Asta Kask som er datter av Tyson. Draco bærer altså blodet til to fantastiske hannhunder. Kombinasjonen med Trolla gir også en kombinasjon av sterke tisper med Ælghimlens Rajsa (svak linjeavl),  Kløvkampens Ina, Kråkmons Asta Kask og Trollbergets Alice. 

No36188/14 NMEL2016 NJ(L) CH Bjønnlosens Draco har resultater som taler for seg selv. Han var tidlig jaktmoden og tidlig jaktpremiert. Han kommer fra et kull på 8 hvor flere er premiert som løshunder. I Astas første kull har fire av fem førstepremie og en er jaktchampion. Draco er brukt i avl en gang og har et kull som er født i april 2016.

Om alt går godt, får vi veldig spennende valper her til jul! 

Bjønnlosens Draco

Gratulerer med dagen!

 I dag er valpene etter Gåte og Frigg av Lirebu 2 år!
Gratulerer med dagen til Hallingnattens Stripe, Rex, Rugg, Odin, Rago og Gull! 
Det har vist seg å bli et veldig vellykket kull som jeg er super fornøyd med. Alle sammen er tidlig blitt dugelige jakthunder og familiehunder. Alle sammen har stor jaktlyst og arbeidslyst. Og de er jevnt like
Resultatene til kullet så langt er overveldende:
Rex kan søke om jaktchampionat i bånd, har oppnådd over 90 poeng på en av prøvene sine, ble nr 5 i ungdoms-NM, og klarte excellent på utstilling. Han er også godkjent ettersøkshund for to forskjellige førere.
Gull kan også søke om jaktchampionat i bånd, hun har også klart over 90 poeng og har excellent på utstilling.
Rugg har første-, andre- og tredjepremie for to forskjellige førere på jaktprøve, er godkjent ettersøkshund og har klart very good på utstilling.
Stripe er godkjent ettersøkshund, har premie på jaktprøve og excellent på utstilling.
Odin er godkjent ettersøkshund, har excellent på utstilling og er i gang som løshund.
Rago er godkjent ettersøkshund.
Takk til alle flinke valpekjøpere som har tatt så godt vare på valpene dere fikk. Det har vært mye moro i de to årene som har gått og er gøy å følge dere. Lykke til videre og ha en fin dag med hundene deres på en bursdagstur.

torsdag 6. oktober 2016

Ung jæmthundtispe til salgs

HALLINGNATTENS TORI
Jæmthund tispe født 26. januar 2016 etter Nord JCH Loshundens IB-Boss (NO44749/10) og Hallingnattens Tiki (NO52872/13) til salgs.
Tiki har førstepremie på løshundprøve og kommer fra et kull hvor 3 av 6 har førstepremie på løshundprøve. Tiki er etter NJCH Jønsesgårdens Tyson og NJCH Trollbergets Daisy.
Kombinasjonen mellom Tiki og Boss kombinerer sterke tispelinjer gjennom Ælghimlens Rajsa, Kløvkampens Ina og Trollbergets Alice med de sterke hannhundene Boss og Tyson.
Tori er med dette også 3/4 søster til årets norgesmester Bjønnlosens Draco.
Tori er grunndressert og noe skogsvant. Viser interesse for elg og ser ut til å ha godt losmål. Er lettdressert, aktiv og sosial i flokken.
Se mer på kennel hallingnatten  




søndag 22. mai 2016

Linedance!


I fjor høst kjøpte jeg varmblodstraver avlshoppa Stability og hennes hoppeføll som har fått navnet Linedance. Føllet har overvintret bra, er blitt ett år og det er på tide å stake ut veien videre. Linedance har et flott eksteriør; hun er korrekt bygd med et edelt racerpreg. Hun har et veldig trivelig lynne; lettlært med temperament.
Vi ønsker løpshester med korrekt eksteriør; de er mer holdbare.
Vi ønsker løpshester som kan samarbeide og som har konkurranseinstinkt og krutt.
Linedance er etter Rite On Line (US) som tjente 11 millioner i sin karriere og travet 1.11.0 som raskest. I tillegg til å være en av de aller beste løpshestene, har Rite On Line også vist seg som en topp avlshingst med blant annet 22 avkom som er millionærer i Sverige. Link til info: Rite On Line
Linedance sin mor Stability er et resultat av suksessoppskriften fransk - amerikansk kryssning med fransk far Lulo Josselyn og amerikansk blod på morsiden gjennom Stardel. Morslinjen har avlet travere over gjennomsnittet i generasjoner. Stability er selv en ung hoppe med kun et avkom fra før. Hun er del av en søskenflokk på 12 hvor halvparten har tjent over 100 000 med One Way Ticket (13.4 og 705 000.-) som best og har flere søstre som har avlet gode travere. Stabilitys mor Stardel selv er søster til den gamle elitetraveren og avlshingsten Prince Ideal.
Linedance går ute i flokk om dagen på store områder med både flate jorder og kupert skogsmark. Hun er inne om natten, blir håndtert og er leietemt. Dette sikrer god fysisk og psykisk trening fram til høsten. I september vil hun bli satt i systematisk trening med mål om start som 3-åring.
Jeg ønsker å opprette et andelslag rundt Linedance. Når man er flere sammen, blir ansvaret og kostnadene mindre og det er moro å dele opplevelsene.
Linedance vil bli solgt i 10 andeler, hvorav 2 blir hos meg. Hver andel koster kr. 5000.- og det inkluderer ordinære kostnader fram til hun går i trening i september 2016. Etter det vil det bli en månedlig kostnad på kr. 1000.- som skal dekke ordinære utgifter.
Hvis du synes dette virker spennede, er du velkommen til en hyggelig hesteprat på 91105898!

lørdag 21. mai 2016

La valp være valp


La valp være valp gjelder ikke alltid her. Nå er det vår og mye å gjøre og da må alle bidra...
Loke måtte "sitte igjen" en uke da hans mor og de åtte ungene reiste. Og da ble han gårdsgutt.
Jeg kan ikke gi ham ubetinget god attest, men han skal ha for forsøket. Han la mye energi i å få meg med på øvelsen "springe gjennom/ mellom bena" fra rally-agility og brukte mye tid på å prøve å fange skyggen min. Jeg lo da han forsvant ned bakken i full fart etter sin egen skygge.
I møte med de andre dyrene viste han gode egenskaper og sjarmerte "tante grusom" i senk.





Etter endte arbeidsøkter slo han seg godt til ro i eget rom med luftegård eller i armkroken min.
Loke er etter Vakkerdalens Jo og Vakkerdalens Mi. Jo har også tilbrakt sine første leveuker her og hans far igjen, Ylajalis Sult, har gitt meg de aller beste opplevelser på jakt og jakt-prøver.
Loke har store sko å fylle, men slik jeg har blitt kjent med ham denne siste uken, har han de aller beste forutsetninger. En sjeldent trivelig valp med et lugnt lynne, harmonisk vesen og trygg og uredd framferd. Lykke til i verden, min venn.

onsdag 13. januar 2016

Hallingnattens Tiki venter valper med Loshundens IB-Boss


Hallingnattens Tiki (NO52872/13) er parret med nordisk jaktchampion Loshundens Ib-Boss (NO44749/10) og venter valper 26. januar.
Som oppdretter ser jeg på individene, kombinasjonen og genene som ligger i linjene i tillegg til oppvekstvilkårene for valpene fra parring.
Tikis mor N J(L)CH Trollbergets Daisy fikk valper med Boss i april i fjor. Parringen kombinerer sterke tispelinjer representert ved de tre sterke tispene Älghimlens Rajsa (svak linjeavl), Kløvkampens Ina og Trollbergets Alice. Alle disse tispene har vært betydningsfulle i avlen. Valpene er enda unge, men ser lovende ut.
Ved parring av Tiki og Boss tilføres denne sterke tispekombinasjonen linjen til Tiki sin far N J(L)CH Jönsesgårdens Tyson, noe jeg ser på som veldig spennende.
Tiki er ung og enda uerfaren, men har gjort det meste riktig i skogen, på relativt få slipp. Hun er stilt på to prøver høsten 2015 med en første- og en andrepremie som resultat. I følge dommerne er hun et naturtalent. Jeg setter spesielt pris på hennes gode måte å behandle elgen på. Hun gjør det lett å stille innpå elgen, som sin mor. Tiki er lettdressert og veldig snill. Hun trives bedre i skogen enn på utstilling; det vises på resultatene.
I Tiki sitt kull har foreløpig halvparten (3) førstepremie på løshundprøve i en alder av 27 måneder, to hannhunder til vil også bli stilt.
Loshundens Ib-Boss er nordisk jaktchampion og en jaktmaskin fra et sterkt kull hvor 5 av 7 har førstepremie og 3 av 7 er jaktchampioner.
Valpenes første måneder har mye å si for utviklingen fram til solid jakthund. Jeg legger mye arbeid i å gi dem en god start og bruker erfaringene mine fra 19 tidligere kull (på egne tisper og på tisper fra andre oppdrettere). Det har gitt mange positive tilbakemeldinger fra valpekjøperne.
Det er to uker igjen og jeg ser med spenning fram til fødselen.






mandag 11. januar 2016

Takk for 2015

2016 er godt i gang og starter med noen skikkelig kalde dager. Da passer det å ta en rolig stund og dvele litt ved året som har gått. Det er naturlig å fokusere på det positive, fordi det er det vi skal bygge videre på.
Aktiviteten på Strømsås gård har vært stor og variert i år. Med hundepensjonat, jakthundtrening, kurser, kennel, avlsstasjon, jordbruk og veterinærvirksomhet. Dette er bare mulig med gode hjelpere. Knut Harald Skogli jobbet i hundepensjonatet på vårparten. I sommer kom Ole Østvang inn med positiv entusiasme. Alle jentene våre; Tyra, Marlene og Eili er engasjert i drifta og sammen med Inger Marie Müllers bidrag blant annet når jakttreningen intensiveres, er det gull verdt. Brødrene Harald og Stein Grue hjelper til med båndhundene. Takk alle sammen! 
Christian driver travtrenervirksomhet på gården og har hatt en god sesong. Alle 4-åringene som utgjør den første årgangen født og oppvokst her, har vunnet løp. Det er godt å vokse opp på Strømsås gård!
Vi har gjennomført en rehabilitering av jordveien og grøfter som har dratt ut litt i tid i sommer, men som jeg håper skal gi gode resultater. Avlingen i år var derfor ikke stor, men god. Om sommeren har vi hatt hopper til avlsstasjonen på beite, og alle har sett bra ut ved hjemreise. Det er godt å være hest på Strømsås!
Hoppene har vært på besøk hos Steinlager; verdens beste traver i 2005 og nå i avlstjeneste hos oss. Steinlager er en flott hest å jobbe med og forblir på gården et år til. Alle hoppene ble drektige, og alle så nær som en, på første forsøk. Vi satser på å øke antallet i 2016 i et tøft marked.
Etter mange år med jevn økning i hundepensjonatet, ser besøket ut til å stabilisere seg. Under mottoet trygghet og trivsel fokuserer vi på å ta vare på de kundene vi har og ser at det gir et jevnt tilsig av nye kunder. Det er godt å være hund i Strømsåsen. Vi har fått flere nye langtidskunder og setter stor pris på det. Mange hunder som det er spennende å jobbe med og som har gitt positive tilbakemeldinger etter jakta.
Vi har hatt tre valpekull i 2015: Trolla (jämthund) fikk 9 valper med nordisk jaktchampion Boss og alle valpene har fått bra eiere. De var sterke og livskraftige og skal bli spennende å følge. Chablis (engelsk setter) fikk et kull med dobbeltchampion Calli, men på grunn av komplikasjoner endte Vilja som enebarn. Men hun står ikke tilbake for noen. I tillegg hadde vi et pointerkull for kennel Vakkerdalen med Mi og norgesmester Dallas som foreldre. Det var et helt spesielt kull som vi sikkert vil høre mer om.
Det har vært et fint år for kennelens egne hunder og målsetningene for året er langt på vei innfridd. Det største var vel Gåtes prestasjon i NM for båndhund. Hun ble tatt ut til å representere Østerdalen Elghundklubb og fikk rutinerte Johan S Langsjøen som ny makker. I uvant terreng på Vestlandet med hjort som vilt, gikk de til 5. plass, knapt slått fra pallen. På dag to fikk de 98 av 100 mulige poeng og konklusjonen "en fullkommen ekvipasje" fra dommeren. Med den innsatsen, vil det bli nye oppgaver for Gåte også i 2016.
Alle unghundene er premiert på jaktprøve i 2015. Gåtes datter Gull fikk i en alder av 10 måneder andrepremie på båndhundprøve sammen med sin makker Stein Grue og har etterpå vist meget gode takter gjennom jakta. Engelsksetter Sørhaugliens Mercy på halvannet år har vist stort talent og fikk andrepremie på fuglehundprøve høyfjell høst. Trollas datter Tiki har akkurat passert 2 år, er litt uerfaren enda, men gjør alt rett i skogen og fikk en første og en andrepremie på to starter på løshundprøve i høst.
Pointer Tørst har som nesten veteran, fått prøve seg litt i vinnerklassen på høyfjell. Det har resultert i finaleplass på Tolga på vinteren, samt semifinaleplass på Kiær og i sølvhundløpet på Kongsvold om høsten med 3 forskjellige førere. Pointer Maja ble utstillingschampion og engelsksetter Chablis fikk 2 excellent som kreves i tillegg til jaktpremieringer for å være avlstispe i engelsksetterklubben. Engelsksetter Birk ble solgt i høst og fungerer fint hos sine nye eiere.
Også hunder fra mitt oppdrett Hallingnatten har gjort det bra. Her er det kanskje Trolla som topper. Halvparten av hennes kull med Jönsesgårdens Tyson fra 2013; Hallingnattens Panto, Mira og Tiki, har fått førstepremie på løshundprøve i høst. Også elghunden Gåtes avkom har gjort det bra. Fra hennes kull i 2013 med Havahaugens Tiko, fikk Hallingnattens Kira både første- og andrepremie som båndhund i høst. Kiras bror Fix fikk to andrepremier på båndhundprøve og er utvilsomt kapabel til høyeste valør. Fra Gåtes kull i 2014 med Frigg av Lirebu, er to premiert på båndhundprøve, og det før fylte ett år. Både min Gull og Rugg fikk andrepremie. Rex og Stripe er godkjente ettersøkshunder, Rex sågar for to forskjellige førere og Odin har godkjent sporprøve. Vi har hatt regelmessige kulltreff gjennom hele året og det har vært moro.
Vakkerdalens Jo er bror av Maja, begge er avkom etter min Ylajalis Sult og født her. Jo ble elitehund i norsk pointerklubb i år med 1 AK på høyfjell, Maja klarte den bragden i fjor. I tillegg ble han norsk, svensk og dansk utstillingschampion. Nå satses det i vinnerklassen på jaktprøver.
2015 har vært bra, 2016 skal bli bedre! Det er på tide å vende nesa fremover og fokusere på alle de nye utfordringene. Det gjenstår bare å takke for tillitten, tusen takk til alle dere som har vært innom i løpet av året; dere betyr mye alle sammen. Velkommen til Strømsås Gård i 2016!






tirsdag 5. januar 2016

Skisesongen er i gang

Sesongens første skitur - endelig! Termometeret på bilen viste -23 da vi startet. Jeg satte min lit til sola og tenkte at vi går så lenge det går...
For en dag! Helt stille og strålende sol og blendende vakkert. Rim overalt, ikke så mye snø, men helt greit føre. Lykke!
Det er en stund siden jeg har vært på fjellet, så jeg var litt blank på hvor vi skulle lete etter fugl. Høyt eller lavt? Bikkjene vet som regel det, så jeg lot dem velge terreng. Første spor og dokker fant vi ganske høyt og det ga marsjretning bortover lia. Tok ikke lang tid før det var stand. Unghunden Mercy sekunderte gordonsetter Storm, men han løste ut av seg selv. Mercy slo seg med ungdommelig overmot opp på fjellet, mens Storm har vært ute en vinterdag før. Han slo seg erfarent ned i bjørka og festet stand ca 50 m lenger ned. Jeg hadde ikke tro på at det lå fugl der, men jammen gjorde det det. Da jeg kom på jaktbart hold, lettet det åto ryper presist og Storm var helt rolig i oppflukt. Perfekt!
Vi hadde en situasjon til og en god del spor bortover lia. Høyt i terrenget fikk jeg øye på ei elgkolle med kalv i godt tempo på andre siden av en dal. Lett til bens i dag. Vi bikket over kanten og ned i en skyggefull dal, snudde og møtte vinden. Det beit og øyevippene frøs til is på få sekunder. Rimet hår fant veien inn under hooden på ulltrøya og jeg satte fart. Men måtte stoppe og beundre engelsksetteren som klatret fryktløst opp den bratte lia.
Etter to timer var vi tilbake til bilen; godt fornøyde alle tre. Bikkjene får potesjekk og velfortjent hvile når vi kommer hjem. Jeg skal pakke nødutstyr i fjellsekken så den er klar til neste tur. Vi er i gang!